AED

Een AED (Automatische Externe Defibrillator) is een klein apparaat, handzaam en draagbaar. Het is eenvoudig te bedienen, veilig en zeer effectief. In een reanimatiesituatie kan een AED het verschil maken tussen leven en dood. In combinatie met een goede hartmassage volgens de richtlijnen van de NRR (Nederlands Reanimatie Raad) is een AED van levensbelang.

Op steeds meer plekken hangen AED´s: in winkelcentra, op sportscholen of op het werk. Sommige AED´s zijn dag en nacht toegankelijk, andere hangen bij bedrijven. U kunt de plekken herkennen aan het groen-witte logo. 

Er zijn verschillende AED’s allemaal met hetzelfde doel namelijk het kamerfibrilleren te stoppen. Dit fibrilleren is een zeer snelle chaotische prikkeling van de hartkamers. De bloedsomloop komt hierdoor stil te liggen en daardoor wordt er geen zuurstof meer getransporteerd door het lichaam. Door zuurstoftekort kunnen vitale organen worden bedreigd en kan er schade aan ontstaan. Kamerfibrilleren kan gestopt worden door een schok toe te dienen met een AED, dit heet defibrilleren. Het apparaat bepaald dus zelf wanneer er een schok moet worden toegediend. Een AED is eenvoudig in gebruik. De AED kan geen fouten maken, de AED geeft nooit een schokopdracht wanneer iemand een hartslag heeft.

De AED is een belangrijk apparaat, maar vervangt niet de reanimatie. Borstcompressie (hartmassage) en mond-op-mondbeademing blijven altijd de eerste stappen bij de hulpverlening. Dit is nodig om:

  • de bloedsomloop en de ademhaling over te nemen;
  • de hersenfunctie veilig te stellen;
  • het hart voor te bereiden op defibrillatie;
  • de tijd te overbruggen tot de AED er is of de ambulance.

Door het volgen van een reanimatiecursus in combinatie met de inzet van een AED bent u voorbereid als iemand in uw omgeving te maken krijgt met een hartstilstand!

Klik hier om in te schrijven.

Binnen onze vereniging bieden wij met enige regelmaat (herhalings)cursussen aan. Tijdens deze cursus leert u, door veel te oefenen, reanimeren en de AED te gebruiken.

Interesse of wilt u hier meer over weten, klik dan hier.

Locaties openbare AED

Op de volgende plaatsen hangen in Vessem, Wintelre en Knegsel openbare AED´s. Deze zijn in noodgevallen dag en nacht (24/7) bereikbaar.

De locaties zijn (op onderstaande plattegronden staan de AED’s ook aangegeven):

VessemWintelreKnegsel
Gemeenschapshuis D’n Boogerd
(Servatiusstraat 6)
Gemeenschapshuis De Rosdoek
(Akkerweg 1)
Gemeenschapshuis De Leenhoef
(Steenselseweg 8a)
Brandweerkazerne
(Wilhelminalaan 44)     
Sportpark “De Meren”
(Merenweg 2)
Van den Oetelaar
(Zandoerleseweg 9)
Donk/Meerven 
(Meerven 2a) 
Schennink
(Kloosterstraat 57)
Sportpark – kantine korfbalclub Fortuna
(Breemakkerweg 1)
Van Heerbeek
(Mr. de la Courtstraat 26)
De Haas
(Oirschotsedijk 1b)
Vleesboerderij Kempenlust
(Eerselseweg 15)
Jacobushoeve
(Jan Smuldersstraat 4)   
Kerkheide 13a Van Hout
(Oeijenbos 12) 
PLUS
(Kuilenhurk 1)   
Verheggen Electrotechniek
(Slikdijk 14)
Verkooyen machines
(Hoefseweg 1)
Klaasen
(Kreiel 7b)
Sportpark VV Vessem
(Jan Smuldersstraat 54)
Peeren
(Mostheuvel 25)
Baak
(Lantie 6)

Naast deze openbare AED’s zijn er bij diverse bedrijven en instellingen AED’s voorhanden. In geval van nood kunnen deze (overdag) ook worden gebruikt!